1 Δεκ 2015

Σχετικά με το AIDS-Τι είναι-Πως μεταδίδεται-Αντιμετώπιση-ιός HIV-Ενημερώσου!

 Έχει οριστεί ως Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS η 1η Δεκεμβρίου.
Η πράξη του έρωτα είναι από τα πιο όμορφα και φυσικά πράγματα σε αυτόν το σκληρό κόσμο.
Μας δίνει ελπίδα, δύναμη και αυτοπεποίθηση.
Αν μάλιστα μπορούμε να τη μοιραστούμε με κάποιο άτομο ιδιαίτερο για εμάς μας αφήνει και μια μοναδική ζεστασιά.
 Όμως οι εποχές μας είναι περίεργες για αυτό το κατά τα άλλα βασικό ένστικτο της ύπαρξης μας. Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν ποικίλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, με το χειρότερο από όλα να είναι το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, ευρέως γνωστό ως AIDS.
Και δυστυχώς συνεχίζει να εξαπλώνεται και να μαστίζει κόσμο. Άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτή την ασθένεια με το χειρότερο τρόπο και οι θεραπείες που χορηγούνται απλώς μετριάζουν τα συμπτώματα, δεν φέρουν οριστικά αποτελέσματα. Στην ουσία, όταν γίνεται διάγνωση οροθετικότητας (δηλαδή ότι φέρει τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS) σε κάποιον, αυτός ξέρει ήδη πως σε λίγα χρόνια (αν είναι τυχερός και ακολουθήσει πιστά τις πολυέξοδες θεραπείες) θα πεθάνει.
 Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κοινωνία φέρεται απρόσωπα στους πάσχοντες, τους στιγματίζει, τους δείχνει με το δάχτυλο, τους απομονώνει. Πολλοί από εμάς φοβούνται να τους πλησιάσουν μήπως και κολλήσουν την ασθένεια.
Πρώτα ρώτα!
 Για να βάλουμε λοιπόν κάποια πράγματα στη θέση τους, ο ιός HIV μεταβιβάζεται μόνο μέσω των σωματικών (κυρίως σεξουαλικών) υγρών και με τις μεταγγίσεις αίματος. Η πρώτη περίπτωση σημαίνει πως δεν νοσείς αν αγγίξεις ασθενή ή αν αναπνεύσεις τον αέρα του ή αν φάτε από το ίδιο πιάτο. Αν ωστόσο έρθεις σε σεξουαλική επαφή με ασθενή χωρίς τη χρήση προφυλακτικού το να κολλήσεις είναι σχεδόν (ας κρατάμε το μυαλό μας ανοιχτό για περίεργες εξαιρέσεις που έχουν στατιστική πιθανότητα) βέβαιο. Τώρα όσο αφορά τις μεταγγίσεις αίματος, το να κολλήσεις από αυτό είναι σχεδόν απίθανο καθώς γίνονται σχετικοί έλεγχοι σε κάθε δότη.
 Εν κατακλείδι, η ασθένεια του AIDS  είναι κάτι που δεν θα πρέπει να παίρνεται χαλαρά, συνεπώς η χρήση προφυλακτικού κρίνεται απαραίτητη. Μην ντρέπεστε να το απαιτήσετε από τον/την εκάστοτε σεξουαλικό σας σύντροφο, διότι δεν αξίζει τη θυσία της ζωής σας κανένα αμόρε. Επίσης, μην διστάζετε να συναναστρέφεστε κοινωνικά με πάσχοντες, είναι απλώς άνθρωποι (όπως όλοι μας) που κάποια στιγμή της ζωής τους στάθηκαν άτυχοι. Και αν έχετε δεύτερες σκέψεις σχετικά με την ασθένεια απευθυνθείτε σε ειδικούς (αφροδισιολόγοι, αρμόδια κέντρα και ιδρύματα, σεξολόγοι) ώστε να ενημερωθείτε. Γενικά, η ενημέρωση δεν μπορεί να βλάψει και σίγουρα μπορεί να σώσει.
Παρακάτω παρατίθενται μια πρόχειρη λίστα γραμμών, κέντρων και ιδρυμάτων στήριξης για νοσούντες:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου